מסלולים - תל אביב
יפו העתיקה ושוק הפשפשים (מפה)
יפו היא מערי הנמל העתיקות בעולם. היא נבנתה על צוק שחודר אל הים והיא נראית כמו חצי אי קטן. על גבעת יפו נתגלו שרידים מהתקופה המצרית (סוף האלף השני לפני הספירה) ועד ימינו.
היוונים הפכו אותה לעיר נמל חשובה וכזו היא היתה גם בתקופה הרומאית והצלבנית. במאה ה 13 יפו נהרסה על ידי הממלוכים ועמדה חרבה עד המאה ה-17. בתחילת המאה 19 היא שוקמה ונבנתה מחדש. חומת העיר, המגדלים והחפיר פורקו בסוף המאה ה 19 ושכונות נוספות נבנו סביב העיר העתיקה. רב תושביה אז היו מוסלמים ונוצרים.
במלחמת העצמאות עזבו רוב תושבי העיר המוסלמים את יפו. בתחילת שנות השישים, הוקמה החברה העירונית-ממשלתית לפיתוח יפו העתיקה שפעלה לשיקום ושימור האזור והפיכתו לרובע אמנים שוקק חיים.
יפו אכן הפכה לרובע אמנים יפהפה אך האזור שוקק החיים הוא ללא ספק שוק הפשפשים הנמצא מעבר לרחוב יפת. בשנים האחרונות הפך שוק הפשפשים למתחם מסחרי ותיירותי מבוקש במיוחד ובתי קפה נעימים ומסעדות מצוינות בלי סוף. שוק מלא שיק.
נוה צדק (מפה)
נווה צדק היא השכונה היהודית הראשונה מחוץ לתוואי חומות העיר יפו. השכונה נוסדה ב-1887, כמה שנים לאחר שחומות יפו נהרסו, ו 22 שנה לפני ייסוד תל אביב. נוה צדק קמה על ידי משפחות יהודיות שרצו לגור מחוץ ליפו הצפופה ועל בסיס הנסיון המוצלח של היציאה מהחומות בירושלים.
נווה צדק הוקמה בסיועו של אהרן שלוש שהיה בעל קרקעות על גבול יפו. 48 מגרשים נבנו בשכונה החדשה ובהם גרו רבים ממיסדי העיר. בתחילת המאה ה-20 שיגשגה השכונה והתגוררו בה סופרים ואנשי רוח רבים, ובהם הרב קוק, הסופר ש"י עגנון, המורה ש. בן-ציון, הסופרת דבורה בארון, הסופר יוסף חיים ברנר, והצייר נחום גוטמן.
בשנות ה 50 והשישים היתה נוה צדק מוזנחת ותושבים רבים נטשו אותה. בתחילת שנות השמונים של המאה ה-20 החלה מגמה של חזרה לשכונה, בעיקר של צעירים התושבים החדשים החלו לשפץ את בתי השכונה ההרוסים, והפיחו בה רוח חדשה. בעקבות מודעות גוברת לחשיבות שימור אופיה המיוחד של השכונה נגנזו התוכניות להריסת השכונה ובמקומה גובשה בשנות ה 80 תוכנית חדשה לשימור ושיקום בתי השכונה.
ההיסטוריה של נמל תל אביב צעירה יחסית. הנמל העברי הראשון הוקם בין לילה, לאחר שבמהלך המרד הערבי (1936-1939), שבתו עובדי נמל יפו והשביתו את כל תעשיית הפרדסנות והייצוא של הדרים למדינות אירופה דרך הים.
האניה הראשונה פרקה סחורה בנמל תל אביב כבר במאי 1965 ובפברואר 1938 הוא נחנך באופן רשמי. בנית הנמל העברי הראשון עוררה התרגשות רבה ביישוב, ונחשבה בעיני רבים כצעד נוסף בדרך להקמת מדינה עצמאית. בתקופת מלחמת העולם השנייה היה הנמל בסיס צבאי עבור הצבא הבריטי ובמלחמת העצמאות הוא שימש כנמל האספקה הראשי של מדינת ישראל. הנמל היה פעיל לפריקה וטעינה של סחורות עד פתיחתו של נמל אשדוד בשנת 1965.
על חצי האי של הירקון, בין הנהר לנמל הוקם בשנות ה – 30 מתחם הירידים בו התקיימו משנת 1934 ירידים ותערוכות בינלאומיות. ביריד המזרח של שנת 1934, במשולב עם חגיגות חצי היובל של העיר תל אביב השתתפו ביריד כ־600,000 מ 30 מדינות. ימיו הזוהרים של המתחם היו קצרים והתקיים בו רק עוד יריד בינלאומי אחד בשנת 1936. לאחר קום המדינה מרכז הירידים עבר למתחם החדש בגני התערוכה וביתני היריד שימשו כמחסנים ובתי מלאכה.
פארק הירקון הוא פארק רחב ידיים, המשתרע לאורך נחל הירקון בתל אביב. זהו הפארק השני בגודלו בארץ והוא משתרע על שטח של למעלה מ 3500 דונם.
ראשיתו של הפארק בתחילת שנות ה-50, עם נטיעת חורשה של עצים בקרבת החיבור של נחל איילון עם נחל הירקון.
מאז הפארק הזה לא מפסיק להתחדש ולהתפתח וניתן למצוא בו שבילי הליכה וטיול, מסלולי רכיבה על אפניים, אגם גדול לשיט, פארק מים, גני שעשועים, מדשאות ענק, מתקני ספורט, גן סלעים, גן טרופי, פארק צפרות וכל מה שנדרש לבילוי משפחתי נעים ורגוע במרחב האורבאני הצפוף של גוש דן.
במרכז הפארק נמצא אתר שבע טחנות, ובאזור המפגש של נחל הירקון עם נחל איילון הוקם פארק הצפרות ראש ציפור. הפארק כולל מגוון בתי גידול המהווים מוקד משיכה לעופות מים, ציפורי שיר ובעלי חיים נוספים, הנהנים מפעילות יזומה לשמירת הצמחייה וליצירת מרחב מוגן עבורם.